Zachowaj jesienne smaki. Jakie przetwory do zimowych słodkości?

przetwory zimowe

Zima dla wielu z nas jest czasem przejściowym. Oczekiwaniem na wiosnę, gdy znowu na rynkach pojawią się pyszne owoce, które można użyć w ciastach i innych deserach. Na szczęście zimą pod ręką mamy również przetwory. A te świetnie sprawdzą się w różnego rodzaju deserach.

Dynia nie tylko do ziemniaków

Przetwory z dyni w wielu domach przygotowuje się z myślą o obiadach. Jednak to słodkie warzywo świetnie sprawdza się w deserach – jako dodatek do ciast czy placuszków. Jeśli więc w swojej spiżarni masz pyszną dynię w cukrze, koniecznie zrób z niej coś dobrego. Na przykład proste placki dyniowe. Wystarczy do nich dynia, mąka, soda oczyszczona, jajka i mleko. Wszystkie składniki muszą tworzyć gładką masę, którą następnie możesz usmażyć na patelni. Idealne słodkie śniadanie! Słodka dynia świetnie sprawdzi się również jako dodatek do czekolady na gorąco. Będzie aromatyczna i bardzo zimowa.

Brzoskwiniowy zawrót głowy

Wczesna jesień to czas na brzoskwinie i nektarynki, a także morele. Wszystkie te owoce możesz przygotować na zimę, robiąc z nich dżemy, konfitury czy pokrojone kawałki w zalewie cukrowej. A te później warto wykorzystać podczas przygotowywania zimowych deserów. Przykład? Drożdżówka z brzoskwiniami. Będzie smakować idealnie zarówno z kawałkami brzoskwiń w cukrze, jak i z dżemem brzoskwiniowym. Ten ostatni warto jednak wykorzystać, by zrobić mniejsze drożdżówki – w sam raz na śniadanie do szkoły i pracy. Pamiętaj również, że brzoskwinie i kakao to połączenie wręcz doskonałe. Dlatego dżem brzoskwiniowy lub morelowy możesz wykorzystać do tego, by przełożyć swój popisowy biszkopt czekoladowy. Dzięki temu przełamiesz odrobinę smak czekolady słodyczą owoców, a także dodasz do ciasta czegoś wyjątkowego.

Jesień to także śliwki!

Śliwki to niezwykle jesienne owoce. Zimą na szczęście także możemy się nimi cieszyć – na przykład pod postacią powideł. A te warto wykorzystać na przykład do musu mocno czekoladowego. Śliwki, lekko kwaśne i trochę słodkie, w towarzystwie wytrawnego kakao, to najlepsze, co może istnieć.

Zimowe desery nie muszą być nudne. Nie muszą także być pozbawione pysznych owoców. Wystarczy jesienią przygotować się na tę białą porę roku i zaopatrzyć się w przetwory w sam raz do ciast i innych słodkich przekąsek. Więcej inspiracji na zimowe wieczory znajdziesz na stronie W kuchni z Wedlem.


Zachowaj jesienne smaki. Jakie przetwory do zimowych słodkości?
Dodaj komentarz 0
Pracownicy i prezenterzy radia nie czytają komentarzy! Jeśli chcesz wysłać wiadomość prowadzącemu audycje lub poprosić o pozdrowienia, lub piosenkę. Skorzystaj z bezpośredniego kontaktu ze stacją za pomocą Facebooka lub innych dostępnych wymienionych metod kontaktu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone *